maanantai 12. lokakuuta 2015

Vko 17: Terassikauden avaus ja huvipuistoilua

Edellisviikon hulinan jälkeen tuntui, että saattoi hetken hengähtää. Itsenäistä opiskelua piti jonkin verran tehdä, mutta tämä kämppikseni kaipasi odotettua enemmän huomiota. Hän jopa yhdessä vaiheessa juoksi käytävältä huoneeseeni ja hyppäsi suoraan syliini - tietokone vain oli vähän tiellä.Tukholma näytti tiistaina poikkeuksellisen harmaalta...
Mutta tiistain luennon aihe vei onneksi paljon iloisempiin tunnelmiin! Kulttuuri-identiteetti Bollywood-elokuvissa oli päivän teema ja aloitimme päivän katsomalla mielestäni kurssimme hupaisimme ja luultavasti myös pisimmän elokuvan, 3 Idiots. Yhtä hupaisa ja valoisa oli myös vierailijaluennoitsijamme Dr. Radhica Ganapathy, jonka valloittava persoonallisuus ja asiantuntijuus vakuutti jokaisen luennolla istuvan. Kun yksi vaihtari ilmoitti, että hänestä Bollywood oli typerä, luennoitsija ei kauhistellut vaan totesi, että tämä on osa meidän kulttuuria, joka ei välttämättä aukea kaikille. Jos olet ikinä katsonut Bollywood-elokuvia, tiedät niiden olevan värikkäitä, pitkäkestoisia, musikaalisia ja usein hyvin övereitä. Niin oli 3 Idiotskin, mutta sen sisällä oli myös opetus siitä, että jokaisen tulisi saada tehdä sitä mitä haluaa - eikä sitä mitä muut vaatii. Aivan kuten luennoitsijamme sen kiteytti: Bollywood-elokuvissa on jotain jokaiselle! Kurkkaa traileri alta (ei teksitystä, sorry):Leffan ja luennon välissä kävimme Floren kanssa testaamassa Filmhusetin oman buffet-lounasravintolan, jonka lounas maksoi 89kr. Hämmästelimme Floren kanssa "röstiperunapihvejä", jotka mielestäni kuvastivat parhaiten tuota perunajutskaa.Sumuinen tunnelma jatkui luennon jälkeen Nackassa. Tämä kuva on otettu Nacka Forumin ja Jarlabergiin välisellä sillalla, siitä tallustelin kevään aikaan lukemattomat kerrat.
Keskiviikkona sumu väistyi ja tilalle tuli upea päivä. Tällaiset tilaisuudet pitää käyttää hyväksi, joten lähdimme Satun kanssa Henriksdaliin, jota itse olin ihaillut monesti bussin ikkunasta. Avasimme terassikauden upeissa maisemissa Henriks-ravintolassa, jonka baarimikot olivat Tukholman sympaattisimpia! Tuolloin päätimme, että tulisimme tänne myöhemmin uusiksi.

Baarimikko suositteli, olimme enemmän kuin tyytyväisiä!

Ei aina syö råksmörgårsia, mutta kun syön...

Iltamme jatkui Filmhusetilla, jossa oli dokumenttielokuvan To Light the Candle -esitystilaisuus. Tapahtuma, joka markkinoitiin nimellä Education is not a Crime, oli ilmainen. Leffaopettajamme esitti kutsun kurssillamme, siksi tiesin tästä. Ennen dokkaria aihetta pohjustettiin, mutta me saavuimme hiukan myöhässä saliin (hups) emmekä ehtineet kuulla kaikkea. Dokkarin jälkeen aiheesta puhuivat vielä professiori Fereydoun Vahman ja muutama muu, joiden nimet itsellä ainakin meni ihan ohi. 
Dokkari kertoi Bahá i Institute for Higher Education (BIHE) -yliopistosta, joka toimii Iranissa ja perustuu osittain uskonnon suuntaan ja täysin vapaaehtoiseen itsensä sivistämiseen, mutta jonka toimintaa ei tunnusteta muissa maissa eikä varsinkaan Iranissa. Itse asiassa kyseisen Bahin harjoittaminen ei ole sallittua, ja sen edustajat ovat jopa kuolleet (lue: vangittu ja tapettu) kyseisen koulutuksen takia. Tai paremminkin siksi, että opiskelijoiden pelätään "oppineen" liikaa - mikä on uhka Iranin hierarkiselle yhteiskunnalle. Siksi tänä päivänä kyseinen koulu toimii salassa ja antaa yliopistotasoista opetusta. Dokkarin nähtyä sitä tajusi, kuinka onnekas itse on saadessaan opiskella juuri sitä, mikä itseä kiinnostaa ja periaatteessa melkein missä vain haluaa.


Lisätietoa aiheesta: http://www.notacrime.me


Dokkarin jälkeen tarjolla oli ilmaista naposteltavaa juomineen.

Filmhusetin info ja kahvila

Filmhuset pimeällä

Ulkona oli vielä kohtuullisen lämmin dokkarin jälkeekin, joten päätimme ihan vain kävellä ympäriinsä Satun kanssa. Kaduilla oli kummallisen hiljaista, vaikka iltamyöhä ei ollutkaan.Bongailimme taloista yksityiskohtia."Mieti jos tää oli sun kotiovi!"Välissä vähän ikkunaostoksiakin...

... kuten nämä mekot <3


Lopulta kämpälle ja oman huoneen näkymä merelle.

Torstai oli sään puolesta upean aurinkoinen. Päivän elokuva oli Jag heter Stelios, 70-luvulle sijoittunut apaattine elokuva. Juonena oli kuvailla Ruotsiin muuttaneiden kreikkalaisten elämää, jotka asuivat Tukholmassa. Itseä ja muutamaa muutakin suomalaista opiskelijaa (kyllä, suomalaisia on kaikkialla!) kun leffassa esiintyi kaksi suomalaista likkaa, jotka olivat varsin ilkikurisia eikä heidän puhettaan käännetty. Ihan aitoja suomalaisia olivat ja aitoa suomea puhuivat, jos jäit miettimään.

Matka Slussenilta Filmhusetille voi kestää 40min, mutta onneksi matkalla näkyy väriä.

Filmhusetin lounassalaatti, joka nautittiin ulkona.

Luennon jälkeen olin suunnitellut meneväni salille, mutta tämä keli houkutteli enemmän laineille, joten otin Nybroplanilta lautan Nacka Strandiin.

Gröna Lund - palaamme tähän myöhemmin ;)
Perjantaina sää jatkui upeana, joten suuntasin minnekäs muuallekaan kuin Nyckelvikeniin siivoilun lomassa.
Kyllä mä tonne kiipeän!
Illan tavoitteena oli käydä tyttöporukalla viettämässä iltaa ulkoilmabaari Trägårdenin avajaisissa Skanstullsbronilla, mutta koska jono oli pitkä - useita kymmeniä metrejä ja  jonotus olisi kestänyt jopa parisen tuntia – päätimme suosiolla etsiä muualta hengailupaikan. Sellainen paikka oli Honey Honey Bar, joka sopi mielle mainosti, vaikka emme keski-ikäisten pubilaisten joukkoon muuten ehkä sulautuneet.Viikonlopuksi isoveljeni lennähti Tukholmaan pikavisiitille. (Siksi myös siivoilin: veljeni allerginen koirille.) Suuri motivaattori tulla Tukholmaan oli huvipuisto Gröna Lund. En oikeasti tiedä ketään toista, joka innostuu yhtä paljon huvipuistoista kuin hän, joten totta kai menimme yhdeksi päiväksi huvittelemaan. Kyseistä syystä oli hyvä, että Satu liittyi seuraamme,  kohtaamistaan pienistä vastoinkäymisistä huolimatta. Itse en ole koskaan ollut huvipuistofani, mutta yllättäen huomasin jopa nauttivani päivästä Grönassa, jopa vuoristoradoista!Ylitin itseni ja menin veljeni kanssa päivitettyyn kummitustaloon - ja selvisin!
Insane - ja ei, en mennyt tuohon.

Kyseiselle mustekalalle piti vilkuttaa aina ajon päätteeksi.
Caesar-pizzaa päivälliseksi.

Tuo punainen vuoristorata oli oma suosikkini!


Iltavalaistus ja ketjukaruselli, jota itsekin testasin!

Sunnuntaina oli Suomessa Äitienpäivä, joten soitimme terveiset kotiin. Sen jälkeen vietimme päivän Naturhistoriska Museetilla, jonka mahtipontinen rakennus sijaitsee aivan meidän kampuksemme vieressä. Luonnonhistoriallisessa museossa olisi voinut viettää useamman tunnin, mutta ehdimme käydä katsomassa vain yhden tiede/opetusleffan yhdessä veljeni kanssa.
Minun piti mennä Kårsettenin tanssitreeneihin, sillä ne olivat vikat treenit ennen opiskelijaorkesterifestareita! Niistä lisää ensi viikolla. Treenien jälkeen ja minun pienen säätämisen menimme syömään Odenplanille Hard Rock Cafeehen.

Observatorielunden

Tällanen alkoholiton ja jäämurskallinen drinkki virkisti tanssitunnin jälkeen!
Kram, Ninni :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti